Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Дослідження відтворення кольору при виготовленні сувенірної продукції
Тамара Бейлах

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Сучасний ринок сувенірної продукції характеризується широким асортиментом задруковуваних поверхонь різного кольору та складу. Окремою нішею сувенірної продукції є корпоративні сувеніри, які сприяють популяризації, впізнаваності графічного образу та колірного рішення бренду компанії. І тому, особливо актуальним є питання досягнення ідентичності відтворення корпоративного кольору на різних тонованих поверхнях. Вирішення цієї задачі дозволяє прогнозувати колірні характеристики кольору на різних тонованих матеріалах, в результаті чого розроблено рекомендації щодо вибору оптимальної технологічної схеми ведення процесу трафаретного друку по тонованих поверхнях з метою забезпечення мінімального зсуву кольору.

Метою роботи є визначення точності відтворення колірних характеристик корпоративного кольору трафаретним друком на різних тонованих матеріалах, з яких може бути виготовлена сувенірна продукція.

У роботі представлено методику дослідження, яка включає вибір та характеристику задруковуваних матеріалів; розробку схем нанесення фарбових шарів; вибір технологічних матеріалів та режимів друку.

Друк зразків проводили на ручному вузлі трафаретного друку. Для друкування було використано фарбу, яка використовується для широкого асортименту поверхонь, SERICOL Seristar SX066. Для дослідження було обрано зразки пластику, дерева, дизайнерського картону та різні зразки паперу за фактурою поверхні, білизною, щільністю. Враховуючи характеристики обраних зразків, для друку обрано поліефіруретановий ракель: кут робочої крайки 900, твердість 75 од. за Шором А.

Для оцінки та аналізу показників відтворення кольору було створено макет, який містить суцільні плашкові та штрихові елементи, тому для друкарської форми обрано поліефірну трафаретну сітку лініатурою 120 лін./см.

Для оцінки відтворення кольору на різних поверхнях проведено друк за двома схемами: нанесення одного шару фарби безпосередньо на обрані зразки; нанесення на обрані зразки попередньо білого підкладу, потім сушка відбитків, після якої наносили шар фарби на зразки матеріалів з попередньо нанесеним підкладом.

Для проведення аналізу, отриманих відбитків, використали інструментальний (дослідження колірних характеристик: Lab, LCH, ΔE, ΔH, D) та візуальний (інтенсивність фарби, прозорість та покривна здатність) контроль кольору.

Практичне значення одержаних результатів полягає у встановленні впливу різних способів нанесення фарби, а саме, однократне нанесення пантонного кольору та нанесення кольору на попередньо нанесений білий підклад, на ідентичність передачі кольору на тонованих поверхнях; за результатами дослідження розроблено рекомендації з вибору оптимальної технологічної схеми ведення процесу трафаретного друку по тонованих поверхнях з метою забезпечення мінімального зсуву кольору.

Безпосередньо на якість відтворення зображень значний вплив мають технологічні чинники, такі як: приведення фарби, у випадку нанесення декількох шарів; тиск в процесі друку; тип трафаретної сітки та її натяг; кут встановлення ракелю, його твердість, швидкість руху; точність позиціювання задруковуваного матеріалу; технологічний зазор; в’язкість фарби.

Важливими чинниками задруковуваних матеріалів, які впливають на якість відтворення зображень є структура задруковуваної поверхні, всотувальна здатність та колір задруковуваного матеріалу, оскільки структура перешкоджає утворенню рівномірного суцільного покриття, а всотувальна здатність та колір матеріалу впливає на точність передачі кольору.


Ключові слова


відтворення кольору; сувенірна продукція; всотувальна здатність

Full Text: PDF