Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Параметри алгоритму сортування пошукової видачі фондів комп’ютеризованої бібліотечної інформаційної системи
Роман Романович Іваськів

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


При пошуку інформації у великих масивах бібліотечних даних виникає потреба сортування цієї пошукової видачі, для того, щоб реципієнт системи мав змогу віднайти запитувану інформацію. Більше того, важливішим є саме сортування пошукової видачі, оскільки для користувача сервісу важливо, щоб саме на перших сторінках пошукової видачі розміщувалися найбільш релевантні результати. Саме тому постає потреба в означенні параметрів, за якими здійснюватиметься сортування в Комп’ютеризованій бібліотечній інформаційній системі.

Для цього кожному елементу пошукової видачі присвоюється коефіцієнт пріоритету, який визначається сумою коефіцієнтів складових пріоритетів.

Залежно від вибраного користувачем типу пошуку означується коефіцієнт типу пошуку. У випадку, якщо користувач обрав пошук за всіма типами, то для кожного елементу пошукової видачі присвоюється коефіцієнт відповідного типу пошуку, за яким знайдено результат, інакше буде рівний нулю і не впливатиме на загальний коефіцієнт елементу видачі. Для визначення коефіцієнту геолокації потрібно розрахувати віддаленість користувача до бібліотеки з відповідною книгою, матеріалом, а також здійснити операцію множення на коефіцієнт важливості геолокації. Коефіцієнт важливості відіграє роль ваг для урівнювання коефіцієнтів та недопущення надто сильної переваги одного коефіцієнта над іншим. Наступний параметр, коефіцієнт відповідності спеціальності, характеризує спорідненість спеціальності та спеціалізації реципієнта та запитуваного матеріалу і використовується для недопущення та нівелювання видачі матеріалів, що не відносяться до сфери наукових досліджень реципієнта. Також важливу роль відіграє коефіцієнт попереднього відвідування, який відповідно визначає зацікавленість користувача в повторному пошуковому запиті. Також велике значення відіграє коефіцієнт компетентності, що визначається завдяки коефіцієнтам рейтингу автора та матеріалу.


Ключові слова


алгоритм сортування; пошукова видача; коефіцієнт пріоритету

Full Text: PDF