Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Оптимізація технологічної стадії ламінування поліграфічного замовлення
Сергій Юрійович Лопачак

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


На підприємствах оперативної поліграфії переважна більшість друкарських замовлень підлягає технологічній стадії ламінування. Електронні пристрої для нанесення на поверхню виготовленої поліграфічної продукції целюлозного захисного шару на сьогодні є невід’ємною частиною виробничого процесу.

У представленому проекті розглядатимуться шляхи оптимізації рулонного ламінатора моделі ZE360. При нанесенні захисного шару на великий наклад, покритий виріб, який виходить з-під ламінатора, опускається в «кишеню», через що хаотично заламується та пошкоджується. Ця проблема є дуже частою і нерідко зумовлює відбракування сировини, що в подальшому викликає значні збитки. Таким чином, для запобігання описаній ситуації після технологічної стадії ламінування у схему виробничого процесу вирішено додати вал (рис.), який буде автоматично захоплювати матеріал і намотувати його у рулон.

Структурна схема запропонованої модернізації передусім містить сам ламінатор ZE360 (1), світлочутливий датчик (2), який подає сигнал на затискач (3), після чого матеріал захоплюється і вал (4) починає рухатися, намотуючи матеріал на себе. Для налагодження датчиків у проекті використовується окремий модуль керування, в якому можна підлаштовувати швидкість намотки. Представлений проект реалізований у вигляді окремої додаткової мобільної конструкції, яку можна надбудовувати до інших моделей ламінаторів чи на аналогічних технологічних стадіях, що робить її універсальною та затребуваною. Наведене інженерне рішення прискорює виробничий процес виготовлення поліграфічного замовлення та зменшує відсоток браку готової продукції.


Ключові слова


технологічні процеси; оперативна поліграфія; модернізація обладнання

Full Text: PDF