Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Аналіз розвитку технологій офсетного друку без зволоження
Анастасія Андріївна Буянова

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Офсетний друк без зволоження займає особливу нішу на поліграфічному ринку й переважно використовується для друку накладів від 500 екземплярів, і чим вище наклад, тим меншою є собівартість одного екземпляру. Ця технологія дозволяє швидко друкувати наклади значного обсягу і, водночас, високої якості в короткі терміни, що не може забезпечити цифровий друк. Актуальність офсетного способу друку без зволоження полягає у його основних перевагах: суттєво зменшується час на додрукарську підготовку; відсутність зволожувального розчину відкидає низку технологічних проблем із контролем ведення друкарського процесу та забезпечення точного кольоровідтворення відбитків; зменшення витрат на приведення і налагодження друкарської машини, що в цілому підвищує екологічність технології. Проблема навколишнього середовища є однією з найбільш значущих вже не одне десятиліття, саме тому дослідники вважають підвищення екологічності пріоритетним напрямом розвитку.

Метою пошуку було визначення тенденцій розвитку технології виготовлення офсетних форм для офсетного способу друку без зволоження та її перспектив.

Патентний пошук проводився на світовій патентній платформі Espacenet Patent Search за такими ключовими словами: dry, offset, printing, waterless, plates. За кількістю опрацьованих патентів та місцем їх реєстрації було встановлено (див. рис. 1), що левова частка розробок з технології офсетного способу друку без зволоження припадає на Японію (39 %), також виявлено значну кількість патентів, що належать Китаю (30 %) та США (17 %).

Отже, найбільше патентів належить Японії, оскільки Toray Industries значно вдосконалила технологію. Внесок зробили і Könings Gmbh, Sieger Gert (Німеччина), Huzhou Taidehui Printing Equipment Co (Китай). У США розвитком офсетного друку без зволоження займаються компанії Univ Beijing Normal, Presstek Inc та Eastman Kodak Co, їх дослідження спрямовані на підвищення екологічності даного способу друку.

Аналіз показав, що в Україні виробники друкарських пластин для офсетного способу друку без зволоження відсутні й патентні розробки також не зареєстровані.

Кумулятивна крива розвитку технологій офсетного способу друку без зволоження (див. рис. 2) вказує, що кожного року відбувається приріст нових патентів, а найбільший стрибок виявлено у 2011 році. Аналіз патентування технологій дозволяє припустити, що тенденція буде і надалі зберігатися, проте популярності набуває напрямок з виготовлення екологічних друкарських форм, оскільки з кожним роком ця тема стає все гострішою. Все більше країн долучається до розвитку офсетного друку без зволоження і займається вдосконаленням матеріалів для підвищення якості форм та їх тиражостійкості.

Ключові слова


видавництво та поліграфія; офсетний друк без зволоження; патентний пошук; аналіз розвитку технології; виготовлення пластин

Full Text: PDF