Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Сучасний стан переробки використаного паковання
Анна Василівна Воловнік

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Паковання продукції різного призначення в Україні в останні часи розвивається дуже активно, швидко наздоганяючи світовий рівень, при якому воно дуже потрібне і виробництву, і торгівлі, і споживачу. Традиційні матеріали паковання удосконалюються, поєднуються з новими, народжуючи нові багатошарові матеріали паковання — більш сучасні та високоякісні. Але, на жаль, при цьому щорічно значно накопичуються в Україні відходи паковання.

У найближчі роки структура використання паковальних матеріалів складатиме: картон та папір 42–50 %, полімери 30–40 %, метали 10–15 %, скло 5–10 %. До 2040 року світовий обсяг виготовлення паковання буде збільшуватись із щорічним приростанням по металу на 1,2 %, картону і паперу на 1,3 %, склу на 1,8 %, полімерам на 4 %, тому зрозумілим є занепокоєння людства, що з усім цим робити після використання продукції (рис.).

Окремо треба сказати про вторинне використання відходів і ширше використання багаторазових паковань. Лідером вторинного використання паковання у світі є Німеччина, де загальний рециклінг перевершує 70 %, у тому числі: папір і картон 90 %; скло 82 %; полімери 60 %; біла жерсть 64 %; комбіновані матеріали 51 % .

Таким чином, враховуючи, що відходи можуть складати суттєву частину ресурсного потенціалу, задача їх переробки стає актуальною.

 


Ключові слова


утилізація; паковання; рециклінг

Full Text: PDF