Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Використання CTP технології в друкарському процесі
Юлія Свиридова

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Розвиток комп’ютерних технологій призвів до появи технології виготовлення офсетних пластин CtP. Сьогодні вона майже повністю витіснила аналогову. Перші пристрої CtP базувалися на принципах роботи фотоскладального автомату. У зв’язку з цим була потрібна висока світлочутливість пластин. У таких пристроях використовувалися пластини з срібловмісним та фотополімерним покриттям. Їх висока світлочутливість вимагала роботи в темряві, що є їх істотним недоліком.

Надалі були винайдені плейтсеттери, що використовують більшу кількість лазерів, що дозволило з тією ж швидкістю засвічувати менш світлочутливі пластини. У таких пристроях стали використовуватися термальні пластини, чутливі до інфрачервоного випромінювання

В технології CtcP в плейтсеттерах використовується спеціальний процес — DSI. Це метод прямого експонування цифрових даних заснований на технології DLP від Texas Instruments, Inc.

Термальна і CtcP технології є сьогодні найбільш поширеними. Це пов’язано з їх простотою використання порівняно з іншими технологіями і високою якістю. Термальні пластини CtP виготовляє широкий ряд виробників. Зокрема Agfa, Fuji, Kodak, Konica Minolta та інші. Деякі з них більш якісні, деякі — менш. Якість пластин визначається не лише їх тиражостійкістю та мінімальним розміром растрової крапки, а і широтою діапазону можливої швидкості їх проявлення, за якого можна досягти необхідної якості форм.


Ключові слова


офсетні форми; формні процеси; CtP; термальні пластини; плейтсеттери

Full Text: PDF