Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Особливості застосування технологічних процесів флокування
Анна Володимирівна Храпко

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Серед широкого асортименту технологічних процесів і засобів оздоблення поліграфічної продукції особливе місце займає флокування, застосування якого полягає в покритті поверхні будь-якої форми, попередньо змащеної клеєм, дрібно порубаними або змеленими текстильними волокнами.

Технологічні особливості нанесення флоку передбачають високу точність забезпечення товщини суцільних або вибіркових шарів, а також застосування каліброваних і некаліброваних волокон різної довжини. Поверхня, на якій планується флокування, має бути знежиреною після очищення від пилу і бруду. Наносять спеціальний клей, призначений для флокування, тонким шаром без надлишків або дискретної нестачі, що призведе до негативного впливу на якісний стан поверхні. Нанесення текстильних ворсинок здійснюється механічним способом за допомогою розпилювача або електростатичним, що передбачає зарядження волокон флока в електричному полі, після чого вони рівномірно розподіляються по поверхні, на яку нанесений клей. Нанесення ворсинок за допомогою флокатора сприяє їх вертикальній фіксації й надійному приклеюванню. Для дослідження якості флокування, в процесі експериментального приклеювання текстильних ворсинок, розроблено регламент патентного пошуку, що в свою чергу відображає предмет і зміст пошуку, мету, глибину (країни, класи МПК, роки) огляду, джерела інформації й формується у таблицю (за ДСТУ 3575-97).

Дослідження наведеної патентної інформації та аналіз сучасних технологічних процесів і використовуваного обладнання для проведення флокування виявили наступні переваги і особливості їх застосування: широкий асортимент фактурних рішень і колірних відтінків; зручність обслуговування профільних поверхонь; стійкість до займання; оброблена флоком поверхня не вбирає сторонні запахи; стійкість до УФ-променів; теплоізоляція 2 мм флока замінює 10 мм теплоізоляційного матеріалу; високі звукоізоляційні характеристики; екологічно безпечний матеріал по відношенню до людського організму і природі в цілому; тривалий експлуатаційний термін за рахунок міцності матеріалу.


Ключові слова


флокування; оздоблення поліграфічної продукції; патентний пошук

Full Text: PDF