Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Сучасні методи растрування і спосіб їх вдосконалення
Крістіна Шастіна

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Растрування є технологічно необхідною операцією для відтворення півтонів у друкарському процесі. Від результатів її виконання залежить не тільки точність тонової передачі, але і відтворення дрібних графічних деталей зображення. Цифрові технології обробки зображень дозволяють реалізовувати різні варіанти растрування.

Виходячи зі способу передання півтонів і характеру растрових елементів розрізняють наступні методи растрування: регулярне растрування (амплітудно-модульоване), стохастичне растрування (частотно-модульоване), гібридне растрування (поєднує в собі два методи), адаптивне растрування. Регулярне растрування — традиційний метод растрування, що не вимагає підвищених обчислювальних витрат на реалізацію і має високу технологічність у формному і друкарському процесі. До недоліків цього методу відносять обмежену детальність зображення і небезпеку виникнення муару. Для усунення цих недоліків доцільно удосконалювати альтернативні методи растрування як з точки зору роздільної здатності растрової системи, так і з точки зору відтворюваності растрових елементів на друкарській формі і відбитку.

Висока обчислювальна потужність сучасних комп’ютерів дозволяє розвивати технологію растрування у рамках адаптивного підходу, що полягає в генерації растрових елементів індивідуальної форми залежно від графічних деталей вихідного зображення.

Ключові слова


растрування; технології обробки зображень

Full Text: PDF