Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Вплив параметрів растрової структури на передачу півтонів
Дарья Дмитриевна Кучинская

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Графічна інформація широко представлена в сучасній друкованій продукції. Точне відтворення півтонів зображення є однією з найбільш важливих задач поліграфічного репродукування оригіналів. Для передачі півтонів на відбитку використовується растрова структура, яка характеризується рядом параметрів.

Експериментальна частина роботи полягала в створенні півтонових шкал, їх раструванні з різними параметрами і друку растрових шкал цифровим електрофотографічним способом. Створення шкал і їх растрування виконувалося в програмі Photoshop. Для амплітудно-модульованого (АМ) растрування використовувалися три форми крапок: кругла, еліптична і квадратна. Кут повороту растра склав 45°, а лініатура — 85, 100, 150 lpi. Також застосовувалося частотно-модульоване (ЧМ) растрування з розмірами мікрокрапок 42 і 85 мкм при роздільній здатності цифрового друку 600 dpi. Після друку виконані вимірювання растрових полів денситометром, розраховані компенсаційні криві і проведена тонова корекція шкал у програмі Photoshop. Далі виконано растрування скоригованих шкал, їх друк і вимір денситометром відносної площі растрової крапки. Через компенсацію спотворень вдалося досягти практично лінійної передачі півтонів для всіх варіантів растрових структур.

В результаті експерименту виявлено, що більший вплив на тонову передачу має лініатура АМ-растра, ніж форма крапки. При ЧМ-раструванні тонові спотворення вище через малі розміри крапки. У той же час облік спотворень і внесення попередніх тонових компенсацій дозволяють підвищити точність передачі півтонів за різних параметрів растрування.

Ключові слова


растра структура; півтони; електрофотографія

Full Text: PDF