Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Аналітичний огляд сучасного стану процесів створення тактильних ефектів лакуванням та тисненням
Анастасія Олександрівна Сміщенко

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Створення продукції з тактильними ефектами внаслідок лакування та тиснення набуло широкого застосунку, адже дані способи оздоблення не лише покращують загальний зовнішній вигляд, а й дозволяють відчути на дотик приємну текстуру. Це визначає актуальність та перспективність досліджуваної тематики.

Метою дослідження було проведення патентного пошуку з глибиною пошуку 10 років для визначення тенденцій у створенні тактильних ефектів лакуванням та тисненням. Було встановлено предмет пошуку, класифікаційні індекси та джерела інформації. Пошук виконувався за наступними предметами пошуку: «Лакування з тактильними ефектами», «Тактильне покриття», «Тактильні ефекти у документах та цінних паперах».

Було проведено аналіз патентів зі створення тактильних ефектів у пакованнях, банкнотах, документах, декоративних покриттях та виробах із шрифтом Брайля за роками та країнами. Також побудовано графіки розподілу патентів за сферами застосування.

Як можна побачити з графіку (рис. 1), величина патентів з тактильних ефектів має позитивну динаміку в сферах поліграфічних паковань та декоративних покриттів. Водночас, незважаючи на те, що найбільша частка патентів зі створення тактильних ефектів стосується банкнот (комбінація матового та глянцевого лаків), останніми роками кількість нових патентів у даному напрямку різко впала. Схожа ситуація спостерігається і у сфері документів та цінних паперів. Кількість патентів, що стосуються шрифтів Брайля ніколи не була стабільною, проте у 2020 році кількість патентів досягла найнижчої відмітки.

Завдяки графіку (рис. 2) можна визначити, що усі країни зацікавлені у покращенні якості банкнот. З-поміж усіх країн тільки Японія досліджує способи покращення захисних та естетичних властивостей нарівні як банкнот, так і документів та цінних паперів. Китай має досить сильне зацікавлення у розвитку та покращенні тактильних ефектів у пакованні та декоративних покриттях.

Зокрема, з цього графіку видно інтерес азійських країн до лакування та тиснення, що пояснюється тим, що дані технології надають широкі можливості в сфері дизайну.

Внаслідок проведеного аналізу було виявлено зростання інтересу до нових дизайнерських рішень у декоративних покриттях та пакованнях, адже зростає попит від рекламної індустрії та різних галузей поліграфії. Кількість патентів, що стосуються документів, цінних паперів та грошей залишається великою, проте відстежується поступовий спад зацікавленості у даних напрямах. Загалом, тиснення та лакування часто виконують не тільки оздоблювальну функцію, а й захисну, що визначає їх перспективність у подальшому.


Ключові слова


тактильні ефекти; лакування; тиснення; тактильне покриття

Full Text: PDF