Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Огляд сучасного стану технологій реставрації видань
Ірина Володимирівна Омельченко

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Реставрація видань є одним зі способів збереження не лише цілісності та зовнішнього вигляду раритетних видань, а й історичної спадщини різних народів світу. Загальною метою проведення реставраційних процесів є відновлення механічної цілісності пошкоджених елементів книги та видалення забруднень. Сучасні технології реставрації мають широкий спектр методів та технологій для її виконання.

Для огляду сучасного стану технологій реставрації видань проведено патентний пошук за даною темою з використанням ресурсу «Espace net». Предметами пошуку обрано методи, матеріали та обладнання для реставраційних процесів. Географічна вибірка є максимально широкою та містить країни: Австралія, Китай, Італія, Корея, Німеччина, Україна, США, Румунія, Росія та Словаччина. Для пошуку визначено ретроспективність 2010‒2020 рр. за класифікаційними індексами D21F13/02, D21H17/25, D21H19/34, D21H25/18, B08B1/00, B42C9/00, B42C13/00, B42C17/00.

У результаті проведення патентного пошуку було опрацьовано понад 150 патентів, що відповідають тематиці «Огляд сучасного стану технологій реставрації видань». На рис. 1 зображено динаміку публікування патентів. На рис. 2 відображено розподіл патентів за країнами.

Під час аналізу тематик опрацьованих патентів, було визначено більш детальні напрямки для предметів патентного пошуку. У табл. наведено перелік напрямів патентування та їх кількість. На рис. 3 наведено діаграму патентування за тематикою.

Проаналізувавши вищенаведені дані, можна зробити висновок, що тенденції розвитку технологій реставрації видань зростають та користуються широкою популярністю серед таких держав як Китай, Німеччина та Росія. Найбільш поширеними напрямами патентування є обладнання та методи реставрації видань і нейтралізації кислотності паперу. Прогнозуючи тенденції розвитку розглянутих технологій відновлення цілісності книг, можна вважати, що вони будуть зростати й в подальшому.


Ключові слова


реставрація видань; методи реставрації; раритетні видання

Full Text: PDF