Наукові конференції України, Друкарство молоде-2021

Розмір шрифту: 
Аналітичний огляд сучасного стану 3D-друку із застосуванням полімерів
Яна Ігорівна Ждан

Остання редакція: 2021-05-01

Тези доповіді


Вчені активно вдосконалюють існуючі методики 3D-друку, розробляють нові типи матеріалів та знаходять нові сфери застосування 3D-друку. Загалом 3D-друк є технологією майбутнього, що здатна повністю змінити та спростити виробництво різноманітної продукції.

Мета роботи полягає в застосуванні аналізу патентної інформації із ретроспективою 11 років для визначення сучасного стану, оптимізації та модернізації технології 3D-друку при використанні полімерів. В ході застосованого аналізу патентної інформації було проаналізовано більше 85 патентів за період 2010–2020 рр.

Найбільшого розвитку технології 3D-друку із застосуванням полімерів набули відносно недавно, а саме з 2019 року. Проте, тенденція до значного розвитку відбулася ще у 2015 році (рис. 1).

На основі аналізу обсягу виданих патентів за країнами заявниками можна відзначити, що більшу частину запатентованих винаходів для 3D-друку при використанні полімерів займають КНР, США та Південна Корея (рис. 2).

Розроблено діаграму (рис. 3), що демонструє напрямки розвитку нових видів полімерів для 3D-друку, а саме композиційного складу полімерів. Також, розроблено діаграму (рис. 4), яка більш детально описує появу нових видів полімерів для 3D-друку.

Згідно аналізу патентної інформації за тематикою композиційного складу полімерів, можна відзначити, що найбільшу кількість складають біополімери. Також, можна припустити, що такий результат відображає стрімкий розвиток технологій 3D-друку. Зокрема широкого розвитку набувають нові екологічно чисті види полімерів, які в майбутньому можуть частково або повністю замінити полімери з хімічним складом. Тож, розвиток екологічно чистих видів полімерів дозволить зберегти навколишнє середовище від шкідливого забруднення.


Ключові слова


3D-друк; полімери; композиційний склад

Full Text: PDF