Наукові конференції України, Друкарство молоде-2020

Розмір шрифту: 
Аналіз цифрових друкарських машин
Валентина Пугач

Остання редакція: 2020-04-21

Тези доповіді


Сучасна поліграфія набирає стрімких обертів у відкритті нових технологій цифрового друку, завдяки якому можна за стислий термін виконати будь-яке складне завдання. Оперативна поліграфія дає можливість друкувати вироби без додаткових витрат часу та матеріалів на додрукарську підготовку. Цифровий спосіб друку забезпечує не гіршу якість продукції, ніж офсетний і має значну перевагу над ним, оскільки при використанні цифрового методу друку можна персоніфікувати, швидко редагувати необхідну нам інформацію. Завдяки відсутності виготовлення друкарських форм для цифрового способу друку зменшуються витрати на матеріали та ризик втрати якості на цих етапах виготовлення. Аналіз літературних джерел показав зростання кількості цифрових друкарських машин у світі за останні п’ять років (рис. 1).Сьогодні, щоб отримати кольорове зображення, якість якого близька до фотографічної, або отримувати додрукарські кольорові проби, використовують термовоскові та сублімаційні принтери. Наразі є друкарські цифрові машини, що об’єднують у собі технології сублімаційного й термовоскового друку та можливість друку на одному пристрої чорнових і чистових відбитків. Спільною ознакою для цих технологій є те, що барвник нагрівається й переноситься на папір (плівку) у газоподібній або рідкій фазі. На тонку лавсанову плівку товщиною 5 мкм наноситься барвник.За допомогою механізму протягування стрічки плівка переміщується. Кольорове зображення формує матриця нагрівальних елементів за 3–4 проходи. Головною відмінністю термовоскового друку від сублімаційного є те, що в першому плівка вкрита воскоподібною мастикою, а в другому — спеціальним барвником. У термовоскових принтерів на папір переноситься барвник, який розчинений у воску, при цьому стрічка з кольоровим воском нагрівається. Тому, як правило, для таких принтерів використовують папір зі спеціальним покриттям. При сублімаційному друці, шляхом нагрівання стрічки, відбувається переведення барвника в газоподібний стан. Потім полістирольним покриттям спеціального паперу поглинається цей газ. Отримання високоякісного кольорового зображення забезпечує дифузійний перенос барвника без видимих тональних переходів. Фірма Tektronix у принтерах серії Phaser була першою, яка успішно розробила сублімаційну технологію. Кольоровий сублімаційний друк найкраще забезпечує фотографічну якість зображення.

Варто зазначити, що за останні роки відбувається невпинний розвиток створення поліграфічного обладнання задля того, щоб різноманіття поліграфічної продукції було відтворено швидко, якісно та економічно.

Література

1. Presstek DI цифрова машина [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://machouse.ua/print/catalog/digital_printing_pre/20973.html. Назва з екрану.

2. Xerox Versant 180 Press (XV180V_F) [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://printer-plotter.ru/cifrovye-pechatnye-mashiny/lazernye/xerox/versant-180-press/. Назва з екрану.

3. Xerox Versa Link C9000 DT [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://printer-plotter.ru/printery/lazernye/xerox/versalink-c9000dt-c9000v-dt/. Назва з екрану.

4. CANON vario PRINT 120 [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.canon.ru/for_work/products/professional_print/black__white_production/canon_varioprint_120/specification.html. Назва з екрану.

5. Xerox COLOR C70 [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.xerox.ru/upload/iblock/0ec/brochure-color-c60_c70.pdf. Назва з екрану.


Ключові слова


цифрова друкарська машина

Full Text: PDF