Наукові конференції України, Друкарство молоде-2020

Розмір шрифту: 
Експериментальне визначення міцності склеєних зразків паперу та картону для виготовлення паковань різних конструкцій
Тетяна Олександрівна Морозова

Остання редакція: 2020-04-17

Тези доповіді


Завданням експериментального дослідження міцності склеєних зразків паперу та картону є визначення цифрових показників, на основі яких можливо зробити вибір конструкцій паковань, що сприяють їх міцності, довговічності й експлуатаційній стійкості. Перелік відібраних для дослідження зразків палітурних матеріалів відповідає основним конструкціям паковань, виготовлених із однієї деталі з різними конструктивними особливостями, що завдяки різній геометрії відтворення впливають на тривалість використання та якісний товарний вигляд [1]. Для проведення досліджень були використані клеї: PLAKAL Batch 6602 (Німеччина), термоклей Tecnomelt 3660 (Німеччина), термоклей Swifttherm 8026 (Фінляндія), дисперсія полівініл-ацетатна ПВАД 51-П (Україна), дисперсія полівініл-ацетатна ПВАД ДФ-51/15В (Україна) [2]. Для визначення зусиль, що призводять до руйнування та розриву зразків, застосовувалися наступні матеріали: крейдований папір масою 1 м2 300, 350 г та картон хром-ерзац товщиною 0,3…0,8 мм. Враховуючи значну різноманітність паковань, що виготовлюються з однієї заготовки — аркуша щільного паперу чи тонкого картону, типу хром-ерзац, експериментальні вимірювання, визначають відмінність у показниках міцності під час розтягування одиничних зразків матеріалів, подвійних зразків і подвійних клеєних зразків. Розбіжність показників міцності для досліджуваних матеріалів відтворена на рис. Визначені показники міцності створюють часткову базу для вибору матеріалів і конструкцій паковань, що забезпечать необхідну жорсткість і експлуатаційну стійкість із мінімальними економічними витратами. Виявлені результати покладені в основу практичних рекомендацій можливих варіантів поєднання при застосуванні окремих видів паперу, картону та палітурних клеїв, які найбільше використовують для виготовлення тиражних паковань.

Література

1. Мартинюк М. С. Дослідження технологічних та експлуатаційних властивостей палітурних матеріалів / М. С. Мартинюк // Наукові записки. Львів: УАД, 2008. Вип. 1. С. 40–42.

2. Палюх О. О. Дослідження клеючої здатності окремих видів клеїв для виготовлення книжкових оправ із палітурних матеріалів з різними технологічними властивостями / О. О. Палюх // Технологія і техніка друкарства. 2017. № 3(57). С. 43–52. DOI: https://doi.org/10.20535/2077-7264.3(57).2017.124254.


Ключові слова


технологічні процеси

Full Text: PDF