Наукові конференції України, Друкарство молоде-2020

Розмір шрифту: 
Технологічні особливості скріплення корінцевої частини книжкових блоків зшитих нитками
Євген Андрійович Дзядик

Остання редакція: 2020-04-17

Тези доповіді


У результаті технологічних операцій зшивання книжкових блоків нитками, нанесення клейових композицій на корінцеву частину блоків і приклеювання окантовувальних стрічок, між корінцем блоку та паперовою стрічкою утворюється клейова полімерна пластина, товщина якої може коливатися у широких межах, визначених форматами видання, кількістю зошитів у книжковому блоці, кількістю сторінок у зошитах, товщиною та видами паперу тощо.Можемо припустити, що клейова полімерна пластина, в якої з однієї (увігнутої) сторони у структуру клею включена певна площина, утворена переплетінням стібків капронових, або бавовняних ниток, якими здійснювалось зшивання зошитів книжкових блоків, а з іншої (випуклої) сторони у поверхневу структуру клею імплантована окантовувальна паперова стрічка, являє собою пружне композитне середовище (клейова композиція) зі включеннями з інших матеріалів. Аналізуючи процеси шитва книжкових блоків нитками [1], необхідно зауважити, що затяг і щільність стібків залежить від виду використаного для виготовлення книжкових зошитів паперу, якості півфабрикатів зошитів (точності фальцювання й утворення технологічно визначеного корінця зошитів, що сприяє їх якісному шитву без перекосів у позиціонуванні проколювання та зшивання), від властивостей використаних ниток, що під час шитва не піддаються руйнуванню та критичному видовженню.А величина регулювання ниткопровідної системи, з одного боку, має забезпечити максимальний натяг ниток для щільного скріплення корінцевої частини блоку, з іншого, не перейти межу зусиль, які призведуть до початку руйнування отворів, утворених голками-проколами у корінцевій частині зошитів, що може сприяти частковому затіканню клею через зруйновані отвори у середину зошитів при окантуванні книжкового блоку та точковому склеюванні сторінок внутрішньої частини корінців сфальцьованих зошитів книги.Результати експлуатаційних показників [2] засвідчують більшу надійність і довговічність багатокомпонентних пластичних середовищ перед однорідними і, як приклад, розглянуто складене пружне тіло (матриця), утворене із суцільного пружного середовища — полімерного клею для окантування корінців книжкового блоку, зшитого нитками та розподілених у його структурі та на поверхні включень з інших матеріалів — ниток і паперу. У процесі дії експлуатаційних навантажень, поступового зношування та руйнування таких матеріалів, взаємодія матриці (клейової композиції) з компонентами включень, що складають, порівняно з матрицею, невелику вагову частину, істотно впливає на її міцність і зносостійкість.


Література

1. Гавенко С. Ф. Технологія позошитного скріплення нитками книжкових блоків: монографія / Світлана Федорівна Гавенко, Ірина Юріївна Логозяк. Львів: УАД, 2012. 168 с.

2. Палюх О. О. Експериментальне визначення впливу палітурних клеїв на утворення природних кутів розкривання книжкових блоків / О. О. Палюх // Технологія і техніка друкарства. 2018. № 1(59). С. 37–47. DOI: https://doi.org/10.20535/2077-7264.1(59).2018.134755.


Ключові слова


технологічні процеси

Full Text: PDF