Наукові конференції України, Друкарство молоде-2019

Розмір шрифту: 
Комплексна технологія зміцнення деталей вузлів лінії для виготовлення інтегральних обкладинок
Руслан Тріщук

Остання редакція: 2019-03-12

Тези доповіді


The complex technology of strengthening the surface of printing equipment parts has been developed. This technology can significantly improve the performance properties and durability of the components of printing machines.

Підвищення вимог до якості та термінів виготовлення поліграфічної продукції зумовлює збільшення навантажень на деталі вузлів поліграфічного обладнання, особливо на ті, що працюють в умовах тертя. Для подовження терміну експлуатації деталей та покращення їх поверхневих характеристик виникає необхідність розробки комплексної зміцнювальної технології. Дослідження проводились з циліндричними валами транспортувального механізму лінії для виготовлення інтегральних обкладинок з широким клапаном. Вали виготовлені із сталі 45 та працюють в умовах тертя-ковзання.

Експериментально досліджено вплив технологічних факторів процесу обробки на фізико-механічні параметри приповерхневого шару валів. Дослідження мікротвердості в приповерхневому шарі показало, що вона збільшується в порівнянні з основним металом на 25–28 %. У приповерхневому шарі формуються стискувальні залишкові напруги, які позитивно впливають на зносостійкість валів.

Встановлено залежність геометричних параметрів мікрорельєфу від технологічних факторів процесу обробки.

Комплексна двохетапна ОЗО дозволяє збільшити зносостійкість валів, що працюють в умовах тертя, на 45–55 % порівняно зі шліфованими поверхнями.

Додаткове підвищення мікротвердості приповерхневих шарів на 900–1100 МПа досягається після комплексної оздоблювально-зміцнювальної обробки шляхом застосування інноваційного методу іонного азотування в безводневому середовищі в плазмі високочастотного геліконного розряду. Запропонована технологія орієнтовно підвищить зносостійкість на 18–23% порівняно з комплексною технологією. Її перевагами є також: скорочення часу технологічного процесу в 10 разів і більше; енергоощадливість; екологічність; більш широкий діапазон налаштувань технологічного процесу, які можна оперативно змінювати та коригувати.


Ключові слова


поверхневе зміцнення; зміцнювальна обробка; азотування в геліконному розряді; покращення властивостей деталей

Full Text: PDF