Наукові конференції України, Друкарство молоде-2019

Розмір шрифту: 
Роль механізмів уваги й пам’яті в професійній діяльності редактора
Єва Юріївна Меєр

Остання редакція: 2019-03-06

Тези доповіді


According to the classification of E. L. Klimov, the profession of editor belongs to the type ‘humansign system’ professions characterized by interaction with symbols, natural and artificial languages. Therefore, the key requirements for success fulwork and high-quality product are operational memory and the ability to prolong focus.

Увага, а саме вміння зосереджуватися на об’єкті професійної діяльності, – запорука успішної роботи будь-якого фахівця, у тому числі й редактора. До властивостей уваги належать стійкість, концентрація, обсяг та вміння перемикати її з одного об’єкта на інший. Стійкість уваги полягає в тому, що вона має залишатися на належному рівні протягом усієї роботи над текстом. Головні причини зниження стійкості уваги – втома, а також ситуація, коли редакторові нецікавий текст, над яким він працює. Концентрація – уміння утримувати увагу над заданими одиницями тексту, що необхідно, наприклад, для вертикального контролю, а також здатність не відволікатися на сторонні, не пов’язані з професійною діяльністю, подразники. Обсяг уваги – це кількість об’єктів, що їх редактор здатен сприймати одночасно. Ідеться, зокрема, про потребу паралельно опрацьовувати мову і стиль, композицію, фактичний матеріал, логічний складник тексту, його відповідність видавничим стандартам та морально-етичним нормам. Уміння перемикати увагу з одного об’єкта на інший  – це здатність змінювати фокус уваги, працюючи над різними одиницями тексту, та одночасно виходити за межі власне тексту, взаємодіючи з іншими учасниками редакційно-видавничого процесу.

З увагою безпосередньо пов’язана пам’ять – здатність упродовж певного часу зберігати об’єкти у свідомості та звертатися до них у майбутньому. Ідеться, передусім, про необхідність для редактора пам’ятати стильові особливості тексту, уніфікувати власні назви, скорочення, терміни та одиниці виміру, уникати повторів, фактичних помилок, працюючи над матеріалами значного обсягу. Покращити та розвинути професійну пам’ять можна завдяки систематизації нових знань, виконанню вправ та застосуванню методу асоціацій.


Ключові слова


увага; пам’ять; професійна діяльність; редактор

Full Text: PDF