Наукові конференції України, Друкарство молоде-2019

Розмір шрифту: 
Синергія традиційної вищої освіти та онлайн курсів
Катерина Святославівна Жученя

Остання редакція: 2019-03-06

Тези доповіді


It was analyzed the educational problems in the online format, compared the quality of education at the university and at educational courses, and as a result, was presented arguments in favor of university education programs.

Відповідно до даних платформи масових відкритих онлайн курсів Prometheus, починаючи з 2014 року українці стали більше часу та ресурсів приділяти самоосвіті, зокрема у форматі онлайн відео-лекцій. Дослідження TechNavio тільки підтверджують цей факт – щорічно в Україні ринок онлайн освіти зростає на 5,23%. Причиною такої поведінки є часткове невдоволення українців якістю освіти у вищих навчальних закладах та бажання якнайшвидше здобути нову професію задля отримання нових професійних можливостей (співпраця з міжнародними компаніями, переїзд за кордон, підвищення рівня та якості життя).

На користь онлайн курсів над університетськими освітніми програмами молоддю 20-27 років наводяться такі аргументи:

–  можливість вивчати матеріали найкращих ЗВО світу;

– актуальна інформація, яка змінюється у відповідності до тенденцій;

–  незалежність від фактичного місця перебування, часу навчання;

– зручний формат подачі матеріалів;

– можливість вивчати курси у комфортному ритмі (навіть, якщо є дедлайни).

Аналізуючи переваги навчання в університеті в Україні, відмічають всебічний розвиток студентів, що в подальшому дозволяє легко змінювати сферу діяльності, адже є базові знання в різних областях. Іншою перевагою є позитивний вплив на імідж особистості, якщо вона має ступінь бакалавра чи магістра кращого вузу країни, регіону чи світу. В університеті студентів навчають публічно виступати, готувати доповіді в умовах обмеженого часу та створювати презентації, що може знадобитися при необхідності ведення переговорів з інвесторами чи при пошуку партнерів. При успішному навчанні є можливість отримати грант чи поїхати на стажування за кордон у кращі світові виші чи компанії.

Кажучи про недоліки онлайн курсів, варто виділити відсутність очного спілкування між студентами та викладачами, як наслідок, дефіцит поточного регулювання навчального процесу, який відбувається по суті в ізоляції; недостатня кількість матеріалів для професіоналів (програми здебільшого спрямовані на новачків), наявність сертифікатів навіть престижних курсів не є гарантією успішного працевлаштування, труднощі з мотивацією у студентів. В університетському навчанні найчастіше молодь жаліється на тривалість навчальному процесу та застарілі лекційні матеріали.

Незважаючи на те, що в сучасних умовах частина молоді віком 17-22 років відмовляється від навчання у ВНЗ на користь онлайн чи офлайн курсів, необхідність здобуття бакалаврату розуміє більшість, адже побудувати якісну систему знань без стійкого підґрунтя складно. Й на даний момент найкращим рішенням є здобуття вищої освіти у вишах з одночасним або подальшим проходженням курсів у тих сферах та напрямах, у яких студент прагне розвиватися. В результаті університет дасть можливість бути всебічно розвиненим (навіть за кордоном не вистачає спеціалістів, які були б фахівцями хоча б у 2-3 суміжних сферах, а не лише в 1), а курси – отримати практичний досвід у конкретній області.


Ключові слова


менеджмент в медіа; медіаменеджмент; онлайн освіта

Full Text: PDF